THE PRODIGY

Interview

 

Zagrebački koncert je vaše prvo gostovanje u Hrvatskoj, a ujedno i prvi u nizu novih koncerata nakon kratke ljetne stanke. Što ste radili u tom periodu?

- Keith: Radili smo na albumu singlova, odmarali se i pripremali se za ovu turneju. Snimili smo session za BBC Radio 1, što je izuzetno značajan session. Jimi Hendrix, Led Zeppelin i drugi značajni bendovi su snimali taj poznati session, i prema tome imamo veliki respekt. Dosta smo se pripremali za taj session i dosta smo vježbali. Opuštali smo se. Imao sam rođendan, pa smo izašli na večeru i zabavljali se. Uglavnom, kombinirali smo posao i svirku.

 

Kad gledate natrag na 1996. godinu, kad je Firestarter bio objavljen kao singl, dali se sječate kako ste reagirali kad ste doznali da je postao veliki hit i da je broj 1 u Velikoj Britaniji i šire.

- Keith: Da budem u potpunosti iskren, pošto sam osobno bio po prvi puta vokalno angažiran u bendu, bio je to dobar osjećaj, jer sam znao da nisam nikoga razočarao. A što se tice benda, nismo to radili s namjerom.

- LiIam: Nismo sjeli i odlučili, sad ćemo napraviti broj 1 ili biti visoko na top-listama. Prioritet je bio napisati dobru pjesmu.

Koliko dugo vam je trebalo da napišete Firestarter? Mnogi autori su rekli da su svoje najveće hitove napisali u vrlo kratkom roku.

- Liam: Nekoliko dana od razrade glavne ideje. Glazba je napravljena za 1 do 2 dana, a onda su došle na red riječi. Da sveukupno, možda nekih 4 dana, uglavnom nekoliko dana.

- Keith: Napisali smo neke ideje, prespavali, vratili se natrag u studio. Liam je razgovarao sa nekim ljudima oko teksta pjesme. I to je bilo to, dodali smo beatove i gotovo.

- Liam: Za najbolje stvari nije mi trebalo puno vremena. Ako traje predugo onda to nije dobro. Jedino što volim provoditi više vremena kako bih dobio prave zvukove, napisao pjesmu i dobro ju na kraju izmixao. Sveukupno tri različita stadija stvaranja.

 

Čuo sam da imate neke nove stvari. Jesu li te pjesme gotove ili još u procesu stvaranja?

- Liam: U procesu stvaranja. Imamo nekoliko stvari, ali ne želimo ih još svirati uživo, jer je još rano. Ne želimo da nešto završi na internetu. Iduća godina će biti glavna godina za pisanje, kada ćemo stvarno zaroniti u novu ploču.

Novi singl sa remixevima Voodoo People i Out Of Space je upravo objavljen u Velikoj Britaniji. Postoji li šansa da čujemo i nove remixeve Firestarter-a iduće godine, pošto će onda biti punih 10 godina od objavljivanja singla?

- Liam: Možda. Ali već imamo remix koji izvodima uživo. Sličan je originalu, no ipak nešto malo drugačiji, ali nama se sviđa. Da, to je neka vrsta remixa.

- Kieth: Da budem iskren, moram priznati da baš nisam skužio da je 10. godišnjica.

 

Dečki hvala vam na razgovoru.

- Hvala tebi.

THE PRODIGY official website

 

Interview 6. rujna 2005. (backstage prije koncerta u maloj dvorani Doma Sportova - Zagreb)

Danijel Levatić za Elektronski Zvuk.

 

2005. Elektronski Zvuk